Publicerad den

Studentekonomi

Att gå en utbildning är att investera i dig själv och förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden. Men att vara student är ingen dans på rosor ur ett ekonomiskt perspektiv. Även om studentlivet är knapert ska du inte låta det hindra dig från att investera i en bra utbildning. För det finns bra knep som du kan använda för att få ekonomin som student att gå ihop. Att ha en hemförsäkring är en sak. Med en hemförsäkring student kan du minska risken att drabbas av stora kostnader som är relaterade till dig och ditt hem.

Hemförsäkringen skyddar dig och ditt hem

Du kan se en hemförsäkring för student som en slags ekonomisk krockkudde. Det viktiga när det kommer till hemförsäkring för studenter är att läsa villkoren. Det finns olika hemförsäkringar för studenter att välja mellan och alla är inte helt lika varandra. Vad en hemförsäkring för studenter kostar beror på var du bor, hur du bor och vilket typ av skydd du vill ha. Tänk även på att uppge rätt uppgifter för att inte få några obehagliga överraskningar i ett senare skede om du behöver använda försäkringen.

Budget är ett bra hjälpmedel

För att få ekonomin att gå ihop som student är en budget a och o. Att ha koll på att inte utgifterna överstiger inkomsten är otroligt viktigt. Det allra flesta studenters huvudsakliga försörjningskälla är lån och studiebidrag. Den inkomsten kommer att vara samma så länge du studerar. Det du kan kontrollera är dina utgifter. För att kunna förstå dina utgifter behöver du ha koll. Gör en månadsbudget eller en veckobudget för att veta hur mycket du har att röra dig med. Ju tightare budget du har desto mer slaviskt måste du följa den. Gör regelbundna uppföljningar av budgeten för att se att den håller.

Tips för att minska utgifterna

Klassiska tips för att leva billigare är att cykla istället för att åka kommunalt, göra matlådor och handla mat som är på extrapris och nedsatta varor som närmar sig utgångsdatum. Dra in på småutgifterna, de kan bli stora summor på sikt. Att köpa begagnad kurslitteratur och skippa gymkortet är andra saker som kan göra ekonomin bättre. Ta med dig kaffe till skolan istället för att köpa kaffe där. Det gäller att försöka tänka utanför boxen för att få pengarna att räcka till allt du behöver.

Jobba extra

Om du har möjlighet att arbeta extra så är det väldigt bra för att få ett extra tillskott i kassan. En extrainkomst kan göra stor skillnad för din ekonomi. Med extra pengar kan du minska stressen kring ekonomin och sätta en guldkant på vardagen. Du kan även jobba på somrarna för att bygga upp en buffert som du kan ta av när det kniper.