Publicerad den

En sparsam livsstil kan ge mer jul

För många är julen en stor högtid med mycket värme, god mat och dessvärre även mycket pengakrävande. Det finns dock saker du kan göra för att få mer jul för pengarna på ett mer ekonomiskt sätt, men lever du sparsamt i övrigt så vill du kanske kunna unna dig en jul utan så mycket ekonomiskt tänkt. För den som vill prioritera julen kan en mer sparsam livsstil resten av året göra att det finns mer spelrum i ekonomin när julen väl närmar sig.

Som med allt annat i livet så gäller det att prioritera det som är viktigt för dig, och att bestämma vad du vill att dina pengar ska räcka till. Oavsett vad du tjänar så har du troligen inte råd med allt du skulle vilja ha, och då är det viktigt att tänka till vad som är viktigt för dig. Om du verkligen vill få till julkänslan kan speciella jultröjor med roliga mönster, glitter eller kanske till och med blinkande effekter göra mycket.

Tips för sparsamhet och julkänsla

Det finns mycket du kan göra för att leva mer sparsamt och spara pengar till jul och andra saker du prioriterar. Det gäller dock att få in en vana så det blir en livsstil att tänka sparsamt, då kan det nästan kännas som en rolig sport att försöka komma undan så billigt som möjligt. Några spartips som en del använder sig av är:

  • Matlåda i stället för lunch ute
  • Att kolla igenom livsmedelsbutikernas veckoblad för rabatter
  • Att köpa billigt julpynt & inslagspapper efter julsäsongen (till kommande år)
  • Att kolla efter aktiva rabatter till presenter och julklappar online
  • Att köpa julpynt och julklappar på second hand

Så som elpriserna sett ut den senaste tiden är det förståeligt att det blir en inre konflikt för den som älskar både julen och den sparsamma livsstilen. Det finns LED-ljusstakar som kan dra ner elförbrukningen på julbelysning om du jämför med klassiska ljusstakar med glödlampor. Därutöver tänder många ljus i jultider, och det finns mer och mer julpynt såsom ljusslingor med LED-lampor som är batteridrivna. Batterier är kanske inte alltid billigast men det kan ändå kännas bra för den som vill hålla koll på förbrukningskostnaden bättre. Så även under jultider finns det några saker du kan göra för att hålla nere kostnaderna på vissa håll, så att du kan lägga mer pengar på områden som är svårare att påverka genom rabatter och liknande. Så finns det ekonomiskt spelrum till juliga kläder, pynt, julmat och julklappar så slipper du kanske tänka så sparsamt och kan njuta av julen i lugn och ro. Oavsett om hela familjen, alla vänner bär jultröjor eller om du själv dyker upp på ett event med en egen jultröja, så kommer det nästan med säkerhet ge en härlig julstämning för dem på plats.